De intrede van enterprise legal responsibility met het arrest Sumal
Al langer is duidelijk dat het mededingingsrecht kan fungeren als katalysator voor ontwikkelingen in andere rechtstakken. Ook is duidelijk dat het mededingingsrecht de rechtstak bij uitstek is die zich richt op de economische veeleer dan de juridische realiteit. Het idea van de ‘financial unit’ of ‘economische eenheid’ bewijst dat. In het Sumal-arrest, eerder besproken op deze weblog, bracht het Hof van Justitie (Grote Kamer) de leer van de economische eenheid materieelrechtelijk tot zijn logisch eindpunt. In essentie werd het volgende beslist (ro. 44, 51, en 52):
- de ‘endeavor’ (‘onderneming’) op zich, abstractie makend van de verschillende rechtspersonen waaruit deze kan bestaan, is normadressaat van het (Europese) mededingingsrecht;
- het is de onderneming die een inbreuk op het mededingingsrecht pleegt, niet één of meerdere van de rechtspersonen waaruit zij bestaat, ook indien formeel (bv. in de boetebeslissing) slechts een inbreuk in hoofde van één of meerdere rechtspersonen werd vastgesteld;
- de onderneming op zich is aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een inbreuk; hetgeen van rechtswege impliceert dat de rechtspersonen die deel uitmaken van de onderneming en waarvan de activiteiten een concrete band hebben met de beboete activiteit hoofdelijk aansprakelijk zijn voor schade veroorzaakt door een inbreuk.
In de concrete zaak die aanleiding gaf tot het arrest betekende dat dat een Spaanse dochtervennootschap van Daimler AG (Mercedes Benz Vehicles España) aansprakelijk moest worden gesteld voor schade veroorzaakt door de kartelvorming vastgesteld in hoofde van haar moedervennootschap. In het algemeen geldt dat een rechtspersoon, zelfs indien reeds overgedragen (ro. 42-44), samen met alle andere rechtspersonen uit haar economische eenheid aansprakelijk is voor inbreuken op het mededingingsrecht gepleegd door haar (vorige) economische eenheid. Het gedrag van die rechtspersoon, haar deelname aan de inbreuk en haar invloed op de inbreuk zijn irrelevant. Wel is vereist dat de economische activiteit van de verbonden rechtspersoon een concreet verband vertoont met de gedraging waarvoor de onderneming werd bestraft (ro. 52 in advantageous).
Een serieuze steen in de kikkerpoel
Het arrest kadert in eerdere rechtspraak die personal afdwinging van het mededingingsrecht bevordert. Het oogst lezenswaardige kritiek, onder meer van De Wulf, Schirmer, en Stein. De kritiek betreft enerzijds de verhouding tussen het EU-recht en nationaal recht. Het arrest wringt (zacht uitgedrukt) met een aantal beginselen van nationaalrechtelijk vennootschaps- en aansprakelijkheidsrecht, in weerwil van (overweging 11 van) de richtlijn personal afdwinging.[1] De kritiek betreft anderzijds de conceptuele zuiverheid en wenselijkheid van de door het Hof gekozen oplossing. Ze luidt m.i. als volgt: de ‘onderneming’ kan wel normadressaat zijn, zodra de vraag naar aansprakelijkheid opduikt, moet het beginsel van de persoonlijke aansprakelijkheid spelen en kan het louter deel uitmaken van een ‘economische eenheid’ waarvan één rechtspersoon een inbreuk pleegde, geen voldoende grond voor aansprakelijkheid zijn.[2] Cruciaal voor die kritiek is de idee dat de toerekening van fouten en aansprakelijkheden meer vereist dan het louter behoren tot dezelfde economische eenheid.
Van toerekening is in deze context, zoals eerder op Company Finance Lab werd vastgesteld, echter geen sprake. De vennootschap is (ook) een ‘nexus for regulation’, zodat vereenzelviging mogelijk is en twee of meer (verbonden) vennootschappen tegelijk normadressaat kunnen zijn. Als de onderneming normadressaat is en het dus de onderneming is die de norm schendt en schade veroorzaakt, dan moet de onderneming daarvoor aansprakelijk zijn. Weller, Habrich, Korn, en Zimmerman noemen dat zelfs een beginsel van Unierecht.[3] Met Garnier, Kersting, en Otto lijkt het me minstens verwarrend in deze te spreken over toerekening, foutloze aansprakelijkheid, of ‘aansprakelijkheid van de moedervennootschap voor de dochtervennootschap’ (‘parental legal responsibility’) of vice versa. Het beginsel van de persoonlijke aansprakelijkheid verzet zich niet tegen de oplossing van het arrest; één ‘persoon’ begaat de inbreuk en is ervoor aansprakelijk: de ‘economische eenheid’. Die ‘onderneming’ heeft echter geen volledige rechtspersoonlijkheid; ze bestaat uit verschillende andere rechtspersonen waarvan de (loutere) identificatie nodig zal zijn.
Dit alles in de woorden van het Hof (uit ro. 42 en 44):
“Wanneer een dergelijke economische eenheid artikel 101, lid 1, VWEU overtreedt, moet zij in overeenstemming met het beginsel van persoonlijke aansprakelijkheid de verantwoordelijkheid daarvoor dragen.”
“Om die reden leidt het begrip „onderneming”, en dus het begrip „economische eenheid”, van rechtswege tot de hoofdelijke aansprakelijkheid van de entiteiten waaruit de economische eenheid op het second van de inbreuk bestaat.”
Vanuit rechtseconomisch perspectief valt iets te zeggen voor de keuze van het Hof. Het arrest gaat verder op de lijn van enterprise legal responsibility (zie J. Vananroye, “Beginselen van organisatierecht”, corporatefinancelab.org/beginselen, 28 september 2021, nr. 32 e.v., vooral nr. 40). Het moedigt de desbetreffende onderneming aan om een inbreuk te vermijden. Het beschermt ook (de per definitie onvrijwillige) schuldeisers volgens de economische realiteit. Voor schuldeisers van de ‘getroffen’ (aansprakelijke) rechtspersonen betekent enterprise legal responsibility wel een risico op ‘declare dilution’. Dat lijkt geen argument tegen enterprise legal responsibility (aan declare dilution is elke schuldeiser, tot samenloop, blootgesteld) maar is wel een reden om, bijvoorbeeld, de verhouding tussen verschillende aansprakelijke rechtspersonen van de onderneming nader te regelen.
Verdere vragen n.a.v. Sumal
Vraag is of dergelijke enterprise legal responsibility in andere rechtstakken van dienst kan zijn. Daarbij moet in elk geval rekening worden gehouden met de eigenheid van de betrokken regelgeving.[4] In het algemene buitencontractuele aansprakelijkheidsrecht zou gebruik het mededingingsrechtelijke idea ‘onderneming’ te fel botsen met het foutbeginsel. Dergelijke interne ‘authorized transplant’ is te verwerpen. Enterprise legal responsibility zal in dergelijke context immers toerekening vereisen en het louter behoren tot een vennootschapsgroep of economische eenheid volstaat niet om fouten en/of aansprakelijkheid toe te rekenen. Een bijkomend criterium is vereist, waarbij artikel 5.1 Sw. kan inspireren.[5] Toerekening van één rechtspersoon aan een verbonden rechtspersoon vereist dan dat de fout ofwel een intrinsiek verband vertoont met de verwezenlijking van het doel of de waarneming van de belangen van de verbonden rechtspersoon ofwel, zoals blijkt uit de concrete omstandigheden, voor rekening van de verbonden rechtspersoon is gepleegd. Dergelijke drempel is terecht (iets) hoger dan de Sumal-drempels in het mededingingsrecht.
Een andere vraag is hoe breed het toepassingsgebied is van de leer van de economische eenheid (in eerste instantie in het Unierecht). Dat een dochtervennootschap nu als ‘ankerverweerder’ kan dienen voor internationaal privaatrechtelijke bevoegdheid, staat al huge.[6] Maar kan of moet males de leer ook gebruiken om andere Europese regelgeving te interpreteren? In de arresten Volvo en MOL, die in een volgende put up worden besproken, zegt het Hof tweemaal “neen”.
Jari Vermeulen
[1] H. De Wulf, “Toerekening van onrechtmatig handelen aan rechtspersonen in een groepscontext naar Belgisch privaatrecht”, Preadviezen 2023, Vereniging voor de vergelijkende studie van het recht van België en Nederland, Growth Juridisch, 2023, 84 (“H. De Wulf”). Over het Unierechtelijke ondernemingsbegrip en ‘nationale gevoeligheden’, zie R. Meijer, “Concernaansprakelijkheid bij inbreuken op het EU-mededingingsrecht: Skanska in actie”, M&M 2020, nr. 3, 123.
[2] H. De Wulf, 73 en 85-86 ; J.-A. Schirmer, Nachhaltiges Privatrecht, Mohr Siebeck, 2023, 121.
[3] M.-P. Weller, V. Habrich, L. Korn, en A. Zimmerman, “Legal responsibility of the Financial Unit A Basic Precept of EU Legislation?”, ECFR 2023, 788.
[4] O.a. L. Timmerman, “De opkomst van de (concern)onderneming in het vennootschapsrecht en daarbuiten”, MvO 2023, nrs. 8 & 9, 171.
[5] J. Vananroye m.m.v. O. Roodhooft, “[Hervorming van het aansprakelijkheidsrecht] Toerekening aan rechtspersonen en aansprakelijkheid van uitvoeringsagenten in het ontwerp buitencontractuele aansprakelijkheid”, TPR 2021, afl. 1, 184.
[6] S. Tuinenga en R. Lamberti, “Kroniek civiele rechtspraak mededingingsrecht 2021”, M&M 2022, nr. 1, 16.